Декабрь в Беларуси объявлен месяцем гастрономического туризма. Узнали, что предлагают на Чашниччине

У апошні час вялікую папулярнасць набіраюць гастранамічныя туры. Як вядома, гастраномія – важная частка культурнага кода народа. Нацыянальныя стравы ўключаюць у шэраг гісторыка культурных каштоўнасцей. Сярод іх і наша «клёцка чашнічанка». Яна ўнесена ў спіс нематэрыяльных каштоўнасцей Беларусі.

Каб даведацца, чым адметная гэтая страва і дзе яе можна паспытаць, мы пагутарылі з Дзіанай Скабіцкай, загадчыцай гарадскога Дома культуры мікрараёна папяровай фабрыкі, кіраўніка народнага калектыва беларускай нацыянальнай кухні і фальклору «Смак». Аб’яднанне мае даволі багатую гісторыю, нядаўна адзначыла сваё трыццацігоддзе. Цяжка нават уявіць, колькі пачастункаў падрыхтавалі гаспадынькі-ўдзельніцы за мінулыя гады, колькі гасцей сустрэлі не толькі хлебам-соллю, але і разнастайнымі традыцыйнымі беларускімі стравамі. Але ж своеасаблівай візітоўкай стала страва з гаваркой назвай «клёцка-чашнічанка». Хтосьці можа паспрачацца наконт клёцак як нашай рэгіянальнай стравы. Так, рэцэпт вядомы, але нашы майстрыхі яго апрацавалі – атрымалася вядомае з мясцовым каларытам.

– Сакрэты прыгатавання страў перадаюцца з пакалення ў пакаленне. Члены клуба даведваліся рэцэпты ў сваіх бабуль, ездзілі па вёсках, распытвалі старажылаў. Не сакрэт, што галоўная страва на нашым стале – клёцкі з «душамі». У даўнія часы яны былі рытуальнай стравай, а цяпер і святочнай, і паўсядзённай, – распавядае кіраўніца калектыва. – Калі нам было прапанавана распрацаваць сваю мясцовую страву, мы ўсведамлялі, што ўсё новае – даўно забытае старое. Перагледзелі ўвесь свой сабраны матэрыял, параіліся і вырашылі прыгатаваць клёцкі ў баршчы. Калісьці раней у нашай мясцовасці так гатавалі вядомую страву. З назвай не мудрылі: гатуем у сябе – значыць, клёцка-чашнічанка. Усё проста, галоўнае – смачна.

Вось ужо на працягу дзесяці год, куды б ні выязджалі, заўжды рыхтуюць сваю «каронную» страву. І разыходзіцца яна за лічаныя гадзіны. Гэта не дзіўна, калектыву з такой самапрэ зентуючай назвай наканавана гатаваць толькі смачныя стравы. – А па-іншаму мы не прывыклі, – з упэўненасцю зазначае мая суразмоўца. – А для тых, хто пакуль не паспытае – не паверыць, хочацца сказаць: «Не праходзьце мімаходзь нашых падворкаў. Мы заўсёды рады пачаставаць фірменнымі клёцкамі».

Дарэчы, акрамя традыцыйнага караваю, дэлегацыі гасцей зараз сустракаюць у нас і з клёцкай-чашнічанкай. Бо знаёмства са славута сцямі краю было б няпоўным безмясцовай кухні.

Але «Смак» – гэта не толькі цудоўныя кулінары але і сапраўдныя артысткі. Яны пастаянныя ўдзельніцы ўсіх мерапрыемстваў не толькі ў раёне, але і за яго межамі. Прычым іх выступленні – гэта не проста свята, а і даніна нашаму мінуламу. За час сваёй работы калектывам назбіраны багаты фальклорны матэрыял, які ўмела апрацаваны. Іх пастаноўкі цікавыя і запамінальныя. Акрамя таго Дзіана Вікенцьеўна са сваім зладжаным калектывам шчыруе на карысць жыхароў свайго мікрараёна папяровай фабрыкі. Але гэта ўжо будзе матэрыял для новай публікацыі.

Вось такія яны ўдзельніцы калектыва: і святкуюць з імпэтам, з размахам, і частуюць са смакам. Дзякуючы ім у нашым раене ёсць свая адметная гастранамічная візітоўка.

Валянціна ПРЫШЧЭПАВА

Поделиться в:
editor

Share
Published by
editor

Recent Posts

В клубных учреждениях района идет активная подготовка к новогодним праздникам

Активная подготовка к встрече Нового года и Рождества полным ходом идет в клубных учреждениях культуры…

9 часов ago

Дан старт республиканской благотворительной акции «От всей души»

По инициативе Главы государства, озвученной на благотворительном празднике, посвященном акции «Наши дети», был дан старт…

11 часов ago

Руководство района поздравляет жителей с Рождеством Христовым

Христианам Чашниччины, празднующим Рождество Христово 25 декабря Уважаемые жители Чашникского района! Сердечно поздравляем вас с…

15 часов ago

В Чашникском ТЦСОНе работает мастерская Деда Мороза

В Чашникском ТЦСОН, где работает мастерская Деда Мороза,  можно принять участие в беспроигрышной лотерее Об…

1 день ago

Как вести себя на водоеме зимой

Зима в Беларуси пока не торопится вступать в свои права: температурные качели, дождь - ветер…

1 день ago